Grondwerk

De basis voor iedere training met je paard is grondwerk. Kan jij je paard overal langs leiden? Kun je hem stil zetten wanneer je wilt en blijft hij dan staan? Houdt je paard jouw tempo aan? Of pas jij je aan aan het tempo van je paard? Ben jij de kalme rustige leider die jouw paard nodig heeft? Of laat jij je stress en spanning afhangen van de stress en spanning die je paard al dan niet heeft opgebouwd.

Met grondwerk creëer je een basis van communicatie, zodat jij en je paard elkaar beter begrijpen. Pas na wederzijds begrip via goede communicatie en de juiste aanpak komt er vertrouwen tussen beide partijen en met die drie dingen op zak, zijn problemen geen problemen meer, maar nieuwe uitdagingen. 

Dus wat is grondwerk? Alles wat je met je paard doet terwijl je ernaast staat. Het aanleren van de hulpen voor meelopen, halthouden, wachten en achterwaarts gaan zijn de eerste stappen. Van daaruit kun je verder gaan met trailer laden, schrik- en obstakel training en het paard verder opleiden. Ook het kennis laten maken met: afspuiten, vliegenspray, dekens, hoefsmid, dierenarts en dergelijke vallen onder "grondwerk".

Trailerladen

Heeft jouw paard moeite met trailer laden? Wil hij niet de trailer op, verandert hij in een standbeeld, haalt je paard alles uit de kast van steigeren tot en met weg rennen aan toe of gaat hij wel de trailer op, maar staat hij of zij alweer buiten de trailer en heb je geen tijd gehad om de buis erachter te doen? Ook daar kan ik je bij helpen. Dit gaat allemaal op een hele ontspannen manier, want de trailer moet een fijne plek voor het paard worden, soms in combinatie met wat schrik en obstakel training en soms is alleen met de trailer oefenen al voldoende. Het paard geeft het tempo aan en of we een stapje verder kunnen. 

Longeren

Longeren kan soms een hele uitdaging zijn. Het kan zijn dat je paard het nog moet leren, of dat hij zijn eigen variant erop gemaakt heeft, door naar binnen te komen, je aan te vallen, je mee te sleuren, niet willen lopen of juist veel te hard. Soms beginnen de problemen al met weg sturen aan de longe. Longeren bestaat niet alleen uit beweging geven aan je paard.

Door middel van je lichaamshouding en energie kan er een hele communicatie met je paard tot stand komen. Wil jij je paard ontspannen kunnen longeren, of je paard aan de dubbele lijn kunnen sturen? Neem gerust contact op. 

Gedragsproblemen

Heeft jouw paard gedrag ontwikkeld waar je niet zo blij van wordt of waar je niet mee uit de voeten kan. Heeft je paard moeite met een bezoek van de dierenarts, tandarts, hoefsmid of een andere behandelaar? Kun je je paard niet scheren, manen knippen of een wormenspuit geven? Wil je bij het jonge paard het zadel, hoofdstel en deken introduceren. Misschien heb je wel een paard dat overal bang voor is, moeilijk naar de wei te brengen, niet te vangen is in de wei of niet bij zijn vrienden weg wil. Misschien heb je last van ongewenst gedrag wat nog niet in dit rijtje vermeld staat. Ook dan kan je contact opnemen om te kijken of we "het snuitje" weer de goede kant op kunnen trainen.

Trainen

Het trainen van jonge paarden, oudere paarden of het verbeteren van je eigen skills is ook mogelijk. Wil je dat jouw jonge paard op een fijne rustige manier de basis beginselen leert van het longeren (tempo en richting controle), dubbele lijnen, omgaan met andere en spannende situaties, het aanleren van zadel en hoofdstel en alle andere nieuwe dingen waar je tijdens de opleiding van een jong paard tegen aan loopt.

Ook kan het zo zijn dat je oudere paard de basis goed heeft aangeleerd, maar dat er ergens een ruis of communicatie storing is ontstaan. 

Wil je gewoon lekker met je paard eens iets anders doen dan alleen rijden en je meer verdiepen in grondwerk, longeren of loswerken. Daarmee wil ik u graag mijn professionele hulp aanbieden.